Pivotal Response Treatment (PRT)

Ervaring begeleiders:

Ondanks de vele jaren praktijkervaring met PRT, zijn de orthopedagogen van BOKS sinds september 2020 in opleiding tot gecertificeerde PRT-Trainers! Eind januari (2021) zullen wij hierdoor nog meer PRT gaan toepassen binnen BOKS-Zorg en ook ouders hierin kunnen trainen.


Wat is PRT?

Pivotal Response Treatment (PRT) is een gedragstherapeutische aanpak (Applied Behavior Analysis; ABA) waarbij kernvaardigheden gestimuleerd worden en niet alle vaardigheden afzonderlijk. PRT is ontwikkeld door het Koegel Autism Center. Het is een behandeling voor kinderen die weinig gericht zijn op anderen en vaak niet gemotiveerd zijn om contact te maken. Daarnaast hebben deze kinderen een achterstand in verbale communicatieve vaardigheden (woorden en geluid) en gebruiken ze niet of nauwelijks spontane taal.


Bij deze gedragstherapeutische behandeling voor kinderen met autisme wordt er gericht op centrale vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn motivatie voor contact en sociaal initiatief nemen. Door ons hierop te richten, zien we dat kinderen andere vaardigheden - zoals oogcontact of het delen van plezier – automatisch ontwikkelen.

Wanneer het kind zich afsluit voor zijn of haar omgeving, maakt het geen gebruik van alle natuurlijke leermomenten op een dag zoals andere kinderen. Met Pivotal Reponse Treatment wordt gebruik gemaakt van technieken om kinderen meer contact te laten maken en om zo mogelijk functioneel taalgebruik te leren.


Neem voor meer informatie voor deze behandeling contact met ons op via ons telefoonnummer of contactformulier.