Faalangst

Is er sprake van faalangst?

Pieker je veel? Ben je bang dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen die anderen van je hebben? Klap je dicht tijdens het voeren van een gesprek, het houden van een spreekbeurt of presentatie? Vind je het spannend om vrienden te maken? Slaap je slecht de avond voor een toets? Heb je last van black-outs tijdens toesten of voel je zo veel spanning dat het niet meer lukt? Pak je nieuwe leerstof moeilijk op of  durf je geen vragen te stellen in de klas? Herken jij jezelf of iemand in één van deze voorbeelden? Dan is het mogelijk dat jij/hij/zij last heeft van faalangst! 

Mogelijk faalangst? 

Geen zorgen, hier kan je wat aan doen en wij helpen graag!

Wat is faalangst

Faalangst is een vorm van angst die opkomt als je iets moet presteren, terwijl je bang bent dat het niet gaat lukken. Een beetje angst is helemaal niet erg, dit kan juist helpend zijn! Er zijn ook kinderen en jongeren die té veel van deze angst ervaren waardoor zij onderpresteren op school door de angst die zij hebben. Er kunnen (lichamelijke) klachten ontstaan zoals hartkloppingen, zweethanden, een rood hoofd krijgen, veel naar de wc moeten, niet durven vragen of spreken. Tevens kunnen er gedragskenmerken zichtbaar worden. Je kan je willen terugtrekken of heel stil zijn, agressief of brutaal worden of misschien wel vluchten of vermijdend gedrag laten zien. 

Faalangsttraining:

Voor deze groep kinderen, in de leeftijden van 4 – 18 jaar, biedt BOKS een faalangsttraining aan. Tijdens de faalangsttraining leer je ‘gereedschappen’ te gebruiken. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, je leert niet helpende gedachte om te buigen en je leert het formuleren en inzetten van helpende gedachten. Op deze manier word je ‘gereedschapskoffer’ gevuld waardoor je faalangst kan verminderen.

BOKS maakt de faalangsttraining op maat, wij leggen de focus op het gebied waar de faalangst de grootste rol speelt (sociaal, cognitief of motorische faalangst). Ook maakt BOKS gebruik van ’teken je gesprek’ om ook visueel meer zicht te geven op wat de faalangst met je doet en hoe je deze gedachten om kan buigen. 

De faalangsttraining van BOKS bestaat uit 8-10 bijeenkomsten van 45 minuten. Bij aanvang zal er een intake plaatsvinden om de angsten te bespreken. Bij afronding van de faalangsttraining zal er indien gewenst een eindgesprek volgen. Elke training wordt afgerond met een verslag.

De onderwerpen die tijdens de faalangsttraining aan bod (kunnen) komen zijn: 

  • Afname van de PMTK (meet de mate van faalangst) 
  • Wat is faalangst?
  • Welke vormen zijn er van faalangst?
  • Je leert spanning herkennen 
  • Ontspanningsoefeningen 
  • Positief denken 
  • Je bent de baas over je eigen gedachten 
  • Omgaan met black-outs tijdens toetsen en presenteren
  • Teken je gesprek over faalangst

Waarom een faalangsttraining bij BOKS?

BOKS biedt zorg aan kinderen, jongeren, (jong)-volwassenen van verschillende leeftijden en niveaus en hun ouders/verzorgers. BOKS wil zoveel mogelijk mensen helpen en staat daarom open voor alle hulpvragen. Het team van BOKS bestaat uit enthousiaste collega’s met ruim 6 jaar ervaring. De faalangsttraining zal plaatsvinden in een vertrouwde en veilige omgeving en wordt individueel gevolgd. 

Leeftijd: 4 t/m 18 jaar | Locatie: Blaricum | Aantal sessies: gemiddeld 8-10

Samenwerking met scholen

BOKS komt ook regelmatig op scholen om leerlingen individueel faalangsttraining te geven. Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.