Veel gestelde vragen
Faalangst
Wat is faalangst?
Faalangst is een vorm van angst die opkomt als je moet presteren. Je bang bent dat het niet gaat lukken. Een beetje angst is helemaal niet erg, dit kan juist helpend zijn! Er zijn ook kinderen en jongeren die té veel van deze angst ervaren waardoor zij onderpresteren op school of moeite hebben met sociale contacten door de angst die zij hebben.
Waneer heb je last van faalangst?
Bij faalangst ontstaan er (lichamelijke) klachten tijdens school of het moeten presteren. Denk hierbij aan hartkloppingen, zweethanden, een rood hoofd krijgen, veel naar de wc moeten, niet durven vragen of spreken. Ook worden gedragskenmerken zichtbaar. Je wilt je terugtrekken of heel stil zijn, agressief of brutaal worden of misschien wel vluchten of vermijdend gedrag laten zien.
Wat kan je doen tegen faalangst?
Om faalangst aan te pakken is het volgen van een faalangsttraining mogelijk. Voor kinderen en jongeren, in de leeftijden van 4 – 18 jaar, biedt BOKS een faalangsttraining aan. Tijdens de faalangsttraining leer je ‘gereedschappen’ te gebruiken. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, je leert niet helpende gedachte om te buigen en je leert het formuleren en inzetten van helpende gedachten. Op deze manier word je ‘gereedschapskoffer’ gevuld waardoor je faalangst vermindert.